پل صراط و صفت آن چیست؟
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی رسول الله و علی آله و اصحابه الی یوم الدین و اما بعد:
در شريعت صراط به معني پلي است كه بر جهنم نصب شده است كه همه از آن مي گذرند و آن راه اهل محشر براي داخل شدن در بهشت است. كتاب و سنت بر اثبات صراط دلالت دارند.
الله تعالي مي فرمايد:{وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَقْضِيًّا*ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيًّا}( مريم 71- 72)
«وكسي از شما نيست مگر آنكه بر آن وارد شود اين (وعده) بر پروردگارت حتمي است. سپس پرهيزگاران را رهايي مي بخشيم و ستمگاران را ـ از پاي درآمده ـ در آنجا وا گذاريم».
اكثر مفسرين منظور از وارد شدن به آتش را در اينجا به معني گذر بر صراط دانسته اند و آن از ابن عباس، ابن مسعود، كعب الاحبار و ديگران نقل شده است.
در صحيحين از ابوسعيد خدري رضی الله عنه در حديثي طولاني در باره ديدن پروردگار و شفاعت آمده كه رسول الله صلی الله عليه وسلم مي فرمايد:«ثُمَّ يُؤْتَى بِالْجَسْرِ فَيُجْعَلُ بَيْنَ ظَهْرَيْ جَهَنَّمَ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا الْجَسْرُ قَالَ مَدْحَضَةٌ مَزِلَّةٌ عَلَيْهِ خَطَاطِيفُ وَكَلَالِيبُ وَحَسَكَةٌ مُفَلْطَحَةٌ لَهَا شَوْكَةٌ عُقَيْفَاءُ تَكُونُ بِنَجْدٍ يُقَالُ لَهَا السَّعْدَانُ الْمُؤْمِنُ عَلَيْهَا كَالطَّرْفِ وَكَالْبَرْقِ وَكَالرِّيحِ وَكَأَجَاوِيدِ الْخَيْلِ وَالرِّكَابِ فَنَاجٍ مُسَلَّمٌ وَنَاجٍ مَخْدُوشٌ وَمَكْدُوسٌ فِي نَارِ جَهَنَّمَ حَتَّى يَمُرَّ آخِرُهُمْ يُسْحَبُ سَحْبًا»
«سپس پلي را مي آورند و وسط جهنم قرار ميدهند. گفتيم اي رسول خدا اين پل چيست؟ فرمود: جايي است خطرناك و لغزنده كه بر آن قلابهاي تيز و خارهايي وجود دارد كه داراي نوك تيز و تنه ضخيم مي باشد و اين خارها قلابهايي دارند كه مانند خارهايي است كه در نجد وجود دارند و به آنها السعدان مي گويند و ايماندار بر آن مانند يك چشم برهم زدن و مانند برق، مانند باد، مانند اسبهاي تيزرو و يا شتر (بر حسب ايمانشان) از روي پل مي گذرند بعضي از آنها به سلامت عبور مي كنند و بعضي ديگر با بدن زخمي به آخر پل مي رسند و عده اي به دوزخ مي افتند تا اينكه آخرين نفر را به روي اين خارها مي كشانند». بخاري (7439) ، ومسلم (183)
وصف صراط در نصوص بسيار است و خلاصه اي از آنچه در باره آن آمده اين است كه از مو باريكتر و از شمشير برنده تر است، جايي بسيار لغزنده و خطرناك مي باشد جز كسي كه خدا او را ثابت قدم بدارد كسي نمي تواند خودش را حفظ كند. و صراط بر تاريكي نصب مي شود(جاي تاريكي است)؛ به مردم به قدر ايمانشان نورهايي عطا مي شود و بر اساس آنچه در حديث سابق گذشت بر بالاي آن هركس به اندازه ايمانش از آن ميگذرد.
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین.
وآخر دعوانا أن الحمدلله رب العالیمن.
سایت عصر اسلام
IslamAge.Com
|