جنگ بدر به روایت قرآن
پیرامون مسائل جنگ بدر، سورهٔ انفال نازل شد. این سوره یک تفسیر الهی است- اگر این تعبیر صحیح باشد- از این جنگ، که با تفسیرها و حاشیهپردازیهایی که معمولاً در سخنرانیهای پادشاهان و فرماندهان نظامی، پس از پیروزی میآید، بسیار متفاوت است.
خداوند متعال توجّه و نظر مسلمانان را جلب کرد، اوّلاً به اینکه برخی نارساییهای اخلاقی همچنان در وجود آنان برجای مانده، و رفتارهایی ناهنجار از بعضی از ایشان صادر گردیده است، تا کوشش کنند و خویشتن را از این نارساییها پیراسته سازند، و با برترین مراتب و درجات کمال آراسته شوند.
آنگاه، ثانیاً، توجهشان را به این مطلب جلب کرد که این فتح و پیروزی بر اثر تأیید و پشتیبانی الهی و رسیدن امداد غیبی برای مسلمانان به دست آمد. این نکته را برای ایشان یادآور گردید تا مبادا به شجاعت و شهامت خودشان فریفته شوند، و غرور و کبر و منیت درونشان را آکنده سازد؛ بلکه همواره بر خدا توکل کنند، و او و رسول او- علیهالصلاه والسلام- را اطاعت کنند.
آنگاه [ثالثاً] اهداف و مقاصد ارزشمندی را که رسولاکرم -صلى الله علیه وسلم- از عزیمت به این نبرد خونین و هولناک داشتند، برای مسلمانان بیان و تبیین فرمود، و آنان را به ویژگیها و خلقیاتی که در نبردها موجب پیروزی میگردد، رهنمون گردید.
آنگاه [رابعاً] مشرکان و منافقان و یهودیان و اسیران جنگی را مخاطب قرار داد، و پندی جانانه به آنان داد، بلکه به تسلیم در برابر حق و حقیقت، و التزام به آن هدایت شوند.
آنگاه [خامساً] مسلمانان را پیرامون مسئلهٔ غنائم جنگی مورد خطاب قرار داد، و اصول و مبانی این مسئله را برایشان تبیین و تقنین فرمود.
آنگاه [سادساً] قوانین جنگ و صلح را که با ورود دعوت اسلامی به این مرحله، مسلمانان به آن نیازمند بودند، تبیین و تشریع فرمود، تا جنگهای مسلمانان از جنگهای مردم جاهلیت متمایز گردد، و مسلمانان از نظر اخلاق و ارزشها و نمونههای عالی اخلاقی بر دیگران برتری یابند؛ و به دنیا بفهماند که اسلام صرفاً یک «نقطهنظر» در زمینهٔ اخلاق و یک «دیدگاه» نیست، بلکه دینی است که پیروانش را مبنی بر اصول و مبانی دعوت خود آموزش عملی میدهد.
و بالاخره [سابعاً] موادی از قوانین مربوط به دولت اسلامی را مبنی بر تفاوت میان مسلمانانی که داخل مرزهای دولت اسلامی ساکناند، و مسلمانانی که خارج از مرزهای دولت اسلامی به سر میبرند، مقرر فرمود.
***
در سال دوم از هجرت، روزهداری ماه رمضان واجب گردید؛ زکات فطره نیز واجب گردید؛ و نصابهای زکاتهای دیگر نیز بیان شد. وجوب زکات فطر و بیان تفصیل نصاب زکاتهای دیگر به منظور کاستن از بارهای بسیار سنگینی بود که شمار زیادی از مهاجرن پناهنده به مدینه بر دوش داشتند، و مستمند بودند، و نمیتوانستند تکاپویی در جهت کسب معاش داشته باشند.
یکی از زیباترین تقارنها و چشمگیرترین تناسبها آن بود که نخستین عیدی که مسلمانان در تاریخ خود داشتند همان عید فطری بود که در آغاز ماه شوال سال دوم هجرت مسلمانان به دنبال فتح مبین که در جنگ بدر برایشان حاصل شده بود، عید گرفتند.
چقدر دلانگیز بود این عید سعید که خداوند به آنان ارزانی داشت، بعد از آنکه تاج فتح و عزت بر سرشان نهاد! چقدر چشمگیر و به یاد ماندنی بود منظرهٔ آن نماز عیدی که مسلمانان برگزار کردند، پس از آنکه همگی از خانههایشان بیرون آمدند و صداهایشان را به تکبیر و تهلیل و تحمید برافراشتند. دلهایشان سرشار از شوق و گرایش به خداوند، و شیفتگی نسبت به رحمت و رضوان الهی بود، چنانکه خداوند آن همه نعمتها را به آنان عطا فرموده، و با پیروزی و پشتیبانی خویش تأییدشان فرموده بود، و در این آیهٔ شریفه به آنان خاطر نشان ساخته بود:
{وَاذْكُرُواْ إِذْ أَنتُمْ قَلِیلٌ مُّسْتَضْعَفُونَ فِی الأَرْضِ تَخَافُونَ أَن یَتَخَطَّفَكُمُ النَّاسُ فَآوَاكُمْ وَأَیَّدَكُم بِنَصْرِهِ وَرَزَقَكُم مِّنَ الطَّیِّبَاتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ}[1].
«و به یاد داشته باشید آنگاه را که اندک بودید و در آن سرزمین ضعیف به حساب میآمدید، و همواره میترسیدید که مردم شما را برُبایند؛ اما، خداوند شما را جا و مکان داد، و با پشتیبانی و مددکاری خویش تأییدتان فرمود، و از انواع نعمتهای پاکیزه برخوردارتان گردانید، به امید آنکه سپاسگزاری کنید».
منبع: خورشید نبوت؛ ترجمهٔ فارسی «الرحیق المختوم» تالیف: شیخ صفی الرحمن مبارکفوری، ترجمه: محمد علی لسانی فشارکی، نشر احسان 1388
عصر اسلام IslamAge.com
[1]- سورهٔ انفال، آیه 26. |