سایت عصر اسلام

 

     

 
 
             

کیبورد فارسی

جستجوی پیشرفته

 

1 آذر 1403 19/05/1446 2024 Nov 21

 

فهـرست

 
 
  صفحه اصلی
  پيامبر اسلام
  پيامبران
  خلفاى راشدين
  صحابه
  تابعين
  قهرمانان اسلام
  علما، صالحان وانديشمندان
  خلفاى اموى
  خلفاى عباسى
  خلفاى عثمانى
  دولتها و حكومتهاى متفرقه
  جهاد و نبردهاى اسلامی
  اسلام در دوران معاصر
  آينده اسلام و علامات قيامت
  عالم برزخ و روز محشر
  بهشت و دوزخ
  تاریخ مذاهب و ادیان دیگر
  مقالات تاریخی متفرقه
  شبهات و دروغ‌های تاریخی
  تمدن اسلام
  كتابخانه
  کلیپهای صوتی
  کلیپهای تصویری
  عضویت در خـبرنامه
  در مـورد سایت
  ارتبـاط با ما
  تمـاس با ما
 
 
 

آمـار سـا یت

 
تـعداد کلیپهای صوتي: 786
تـعداد کلیپهای تصويري: 0
تـعداد مقالات متني: 1144
تـعداد كل مقالات : 1930
تـعداد اعضاء سايت: 574
بازدید کـل سايت: 7321869
 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت جامع فتاوی اهل سنت و جماعت

سایت مهتدین

 
 

 

 

 

 

 

شماره: 26   تعداد بازدید: 8383 تاریخ اضافه: 2010-12-01

سلطان محمود اول (1143 - 1168 هـ)

دولت عثمانی در قرن دوازدهم نتوانست به آن اقتدار قرون گذشته خویش که به عنوان ابر قدرت جهان شناخته می‌شد، باز گردد بلکه سلاطین عثمانی در این دوره تنها در فکر حفظ جایگاه و سرزمین‌های قبلی خویش بودند.

سلطان محمود اول فرزند مصطفى دوم نیز در این دوران به تاریخ 4 محرم 1108هـ دیده به جهان گشود. وی در سن سی و پنج سالگی پس از عزل عمویش «احمد سوم» متولی سلطنت گردید. او پس از آنکه شورش‌های ینی چری‌ها آرام گشت، حکومت را به دست گرفت.

سلطان محمود اول، علم و ادب را نزد علمای بزرگی فرا گرفت، که در راس آنان شیخ فیض الله زاده ابراهیم افندی قرار داشت. سلطان فردی عالم، شاعر، تیز هوش و اهل شورا و مشورت بود.

وی از مستشاری فرانسوی به نام «الکساندر کونت دی بونفال» برای اصلاح امور نظامی استفاده کرد، و دستور داد تا توپخانه را از نو احیا کنند. نظام جدید به شیوه‌ی فرانسوی و اتریشی برای بازسازی ارتش به کار گرفته شد. این اصلاحات با پشتوانه‌ی قوی مالی و زیاد کردن حقوق صورت گرفت.

وی همچنین پیشنهاد داد تا تقسیم گروه ینی‌چری به دسته‌های کوچک زیر نظر فرمانده‌ی جوان صورت گیرد. ولی ینی چری‌ها با آن مخالفت ورزیده، و آن را متوقف ساختند.

تلاش‌های بونفال برای اصلاح توپخانه متمرکز شد. وی در ساخت توپ و فشنگ و تفنگ و ارابه‌های حمل کننده‌ی توپ و... اهتمام ورزید و یک مدرسه‌ی مهندسی نظامی را به وجود آورد، اما ینی چری‌ها با همه‌ی این تلاش‌ها مخالفت ورزیدند، و به سبب همین مخالفت‌ها بود که این اصلاحات بسیار نمایان نشد.

در این دوره، باری دیگر نبرد با شیعیان صفوی آغاز شد. عثمانی‌ها بر شاه طهماسب غالب شدند. در پی آن، دولت صفوی در سال 1144هـ از عثمانی‌ها درخواست صلح کرد. با بسته شدن پیمان صلح، تبریز و همدان و لرستان به عثمانی‌ها تعلق گرفت. اما نادرشاه که در آن زمان والی خراسان بود، با این معاهده مخالفت ورزید، و به اصفهان آمده و شاه طهماسب را عزل کرد، و فرزند کوچکش عباس را به جای وی قرار داد.

نادر شاه پس از عزل طهماسب عازم نبرد با عثمانی‌ها شده، و بر آن‌ها پیروز گشت، و بغداد را به محاصره در آورد. سپس در سال 1149هـ در شهر تفلیس معاهده‌ی صلحی بین دو طرف منعقد شد. در این معاهده، نادرشاه خود را پادشاه فارس خواند و دو طرف توافق کردند که عثمانی‌ها اراضی گرفته شده را به فارس باز پس دهد.

در این دوران، روسیه و اتریش با لهستان وارد جنگ شدند، و این سرزمین به اشغال روسیه در آمد. فرانسه برای نجات لهستان در فکر اتحاد با عثمانی‌ها بود تا بتواند لهستان را از چنگ این دو کشور نجات دهد، اما اتریش، فرانسه را به معاهده‌ی وین راضی ساخت.

روسیه جنگ را با دولت عثمانی آغاز کرد، اما عثمانی‌ها موفق شدند نیروهای روس را در مولداوی، و نیروهای اتریش را در بوسنی و صربستان و والاچیا متوقف سازند، و در پایان، عثمانی‌ها بر صربستان پیروز شدند، و نیروهای اتریش از آن نقاط عقب‌نشینی کرده و مجبور شدند به واسطه‌ی فرانسه درخواست صلح کنند. معاهده‌ی صلح بین دو طرف در بلگراد به سال 1152هـ (1739م) بسته شد.

بر اساس این معاهده، اتریش از شهرهای بلگراد و صربستان و والاچیا عقب‌نشینی نمود. طبق این معاهده به روسیه اجازه‌ی کشتی‌سازی یا ابقای ناوهای آنان در دریای سیاه داده نشد. همچنین می‌بایست روسیه قلعه‌های بندر آزوف را نیز نابود می‌کرد.

این معاهده سبب می‌شد تا هر نوع فعالیت روس‌ها در دریای سیاه زیر نظر عثمانی‌ها باشد. چون بر اساس این معاهده دریای سیاه متعلق به عثمانی‌ها می‌شد. می‌توان گفت این معاهده تا حدودی هیبت و عظمت عثمانی‌ها را در جهان غرب زنده نمود. این معاهده جبران معاهده‌ی نگین کارلوفتش در سال 1110 هـ (1699م) بود که بر اساس آن دولت عثمانی مجبور شد تا بلگراد و آزاق و بعضی از شهرهای دیگر را از دست بدهد.

سلطان محمود اول فردی با فرهنگ بالا، اندیشمند، شاعر، و دوستدار علم بود. وی به طور ناگهانی هنگام بازگشت از نماز جمعه در 27 صفر 1168 (13دسامبر 1745) دار فانی را وداع گفت. پس از او خلافت به برادرش عثمان سوم رسید.

شناسنامه‌ی بیست و چهارمین خلیفه‌ی عثمانی

نام کامل

سلطان محمود اول فرزند مصطفی دوم بن محمد چهارم بن ابراهیم اول بن احمد بن محمد سوم بن مراد سوم بن سلیم دوم بن سلیمان قانونی بن سلیم اول بن بایزید بن محمد فاتح بن مراد بن محمد بن بایزید بن مراد بن اورخان بن عثمان بن ارطغرل.

ترتیب در خلافت

بیست وچهارم

تاریخ میلاد

1108هـ

دوران خلافت

(1143- 1168هـ/1730-1758م)

تاریخ وفات

1168هـ

خلیفه‌ی قبلی

سلطان احمد سوم

خلیفه‌ی بعدی

سلطان عثمان سوم

ترجمه و تحقیق: أبو أنس

سایت عصر اسلام

www.IslamAge.com


مصادر و مراجع:

* الدولة العثمانیة- تألیف: دکتر علی محمد صلابی.

* الدولة العثمانیة فی التاریخ الإسلامی الحدیث - تألیف: اسماعیل احمد یاغى

* سایت ویکیبیدیا، سایت قصة الإسلام ، الموسوعة الحرة- سایت إسلام أون لاین . نت - سایت المعرفه

* تاریخ الدولة العلیة العثمانیة - تألیف: محمد فریک بک

* التاریخ الاسلامى، العهد العثمانى ، تألیف محمود شاکر، المکتب الإسلامی، الطبعة الثالثة، 1411هـ/1991م.

 

بازگشت به بالا

بازگشت به نتایج قبل

ارسال به دوستان

چاپ  
 

تبـلیغـا  ت

     

سايت اسلام تيوب

اخبار جهان اسلام

 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت نوار اسلام

دائرة المعارف شبکه اسلامی

 
 

 حـد  یـث

 

عمرو بن عاص رضی الله عنه  می‌گوید: از رسول خدا صلی الله علیه و سلم  پرسیدم: چه کسی را بیشتر از همه دوست داری؟ فرمود: «عایشه را». گفتم: از میان مردان، چه کسی را؟ فرمود: «پدر عائشه را». گفتم: سپس چه کسی را؟ فرمود: «عمربن خطاب را» و آن‌گاه مردان دیگری را نیز نام برد.
الاحسان فی صحیح ابن حبان (15/309)

 
 

نظرسـنجی

 

آشنایی شما با سایت از چه طریقی بوده است؟


لينك از ساير سايت ها
موتورهاي جستجو
از طريق دوستان