قسمت پنجم: اتفاقات سال دوم هجری
قسمت پنجم: اتفاقات سال دوم هجری
(72) غزوهی أَبْواء:
1- دوازده ماه پس از هجرت، در ماه صفر، رسول الله صلی الله علیه و سلم در اولین غزوه شان که غزوهی الأبواء بود خارج شدند، كه به نام غزوهی وَدّان نیز نامگذاری شده است، و هدف، قافلهی قریش بود.
(73) غزوهی بَواط:
2- پس از گذشت سیزده ماه از هجرت رسول الله صلی الله علیه و سلم در غزوه دیگری به نام بَوَاط که هدف آن نیز قافله قریش بود، خارج شدند.
(74) غزوهی عُشَیرة:
3- شانزده ماه پس از هجرت در ماه جمادی الآخر، سومین غزوهی رسول الله صلی الله علیه و سلم به نام غزوهی عُشَیرة اتفاق افتاد.
(75) غزوهی بدر الأولی:
4- تنها چند شب پس از غزوهی عُشَیره، رسول الله صلی الله علیه و سلم برای شرکت در غزوهی دیگری بنام سَفَوان خارج گردیدند، که این غزوه، غزوهی بدر الأولی نیز نامیده میشود.
(76) سَرِیّه نخله:
5- رسول الله صلی الله علیه و سلم عبدالله بن جَحْش رضی الله عنه را در سریهای به منطقهی نخله، که هدف قافله قریش بود، فرستادند و موفق شدند.
6- در این سریه عمرو بن الحَضْرَمِی کشته شد. او اولین کافری بود که در اسلام کشته میشد. و عثمان بن عبد الله و الحَکَم بن کَیْسَان نیز اسیر شدند، و مسلمانان، هر چه در قافله بود را به غنیمت بردند.
7- بنابراین در سریهی نخله به فرماندهی عبد الله بن جَحْش رضی الله عنه، اولین کشته، واولین اُسَرا، و اولین غنیمت در اسلام اتفاق افتاد.
(77) تغییر قبله:
8- در نیمهی رجب سال دوم هجری،با نزول وحی قبله از بیت المقدس به کعبه مشرفه تغییر یافت.
(78) واجب شدن روزه و زکات فطر:
9- در شعبان سال دوم هجری، روزهی رمضان واجب گردید. رسول الله صلی الله علیه و سلم نه رمضان را روزه گرفتند. زیرا ایشان در ابتدای سال یازده هجری وفات یافتند.
10- همچنین در شعبان سال دوم هجری زکات فطر واجب گردید، وتا آن زمان هنوز زکات اموال واجب نشده بود.
(79) غزوهی بدر:
11- در رمضان سال دوم هجری، غزوهی بدر کبری رخ داد که در این روز -که روز فرقان نیز گفته میشود- حق از باطل جدا گشت.
12- الله عزوجل، نام غزوهی بدر کبری را در قرآن جاودانه نموده و ویژگیهایی به آن اختصاص داده است که غزوههای دیگر ندارند، و کسانی از صحابه که در آن حضور داشتند بهترین صحابه هستند.
13- در غزوهی بدر کبری، الله عزوجل پیامبرش را بسیار یاری نمود و چشم ایشان را روشن ساخت. با این غزوه شوکت و عظمت مسلمانان افزایش یافت.
(80) وفات رقیه دختر رسول الله صلی الله علیه و سلم:
14- رقیه دختر پیامبر صلی الله علیه و سلم پس از غزوهی بدر کبری از دنیا رفت. همسرش عثمان بن عفان رضی الله عنه بود، و از او پسری به نام عبد الله داشت که در کودکی از دنیا رفت.
15- اول شوال سال دوم هجری، اولین عید فطر در اسلام بود.
(81) ازدواج علی و فاطمه رضی الله عنهما:
16- در سال دوم هجری علی بن أبی طالب رضی الله عنه با فاطمه دختر پیامبر صلی الله علیه و سلم ازدواج کرد، که از پاکترین و شریفترین ازدواجها به حساب میآید.
17- علی بن أبی طالب رضی الله عنها از فاطمه صاحب فرزندانی به نامهای: حسن، حسین، محسن، ام کلثوم، و زینب رضی الله عنهم شد.
(82) غزوهی بنی قَیْنُقاع:
18- در شوال سال دوم هجری غزوهی بنی قَیْنُقاع به وقوع پیوست. و رسول الله صلی الله علیه و سلم یهود بنی قَیْنُقاع را محاصره کردند. آنها نیز تسلیم شدند، و رسول الله صلی الله علیه و سلم آنان را از مدینه اخراج کردند.
یهودیان مدینه سه قبیله بودند: بنی قَیْنُقاع، بنی قُرَیْظَة و بنی نَضير.
(83) غزوهی السَّوِیق:
19- در ذی الحجه سال دوم هجری غزوهی السَّویق اتفاق افتاد. ابو سفیان به مدینه حمله کرد و مردی از انصار را به قتل رساند. رسول الله صلی الله علیه و سلم نیز به همراه 200 تن از صحابه برای مقابله با او خارج شدند.
(84) اولین عید قربان:
20- در ده ذی الحجه سال دوم هجری عید قربان فرا رسید و این اولین عید قربانی بود که مسلمانان آن را میدیدند. رسول الله صلی الله علیه و سلم دو گوسفند را كه هر دو سياه و سفيد و شاخدار بودند را قربانی نمودند.
(85) وفات عثمان بن مَظْعُون رضی الله عنه:
21- در ده ذی الحجه سال دوم هجری عثمان بن مَظْعُون رضی الله عنه از دنیا رفت، و رسول الله صلی الله علیه و سلم بر او نماز خواند و در بقیع دفن شد. او اولین مهاجری است که در بقیع دفن شده است.
منبع: مرواریدهای پنهان مختصری از سیرت رسول الله صلی الله علیه و سلم، تألیف: موسى بن راشد العازمی، ترجمه: عبد الله محمد أَرْمَکی.
|