قسمت چهارم: اتفاقات سال اول هجری
قسمت چهارم: اتفاقات سال اول هجری
(60) بنای جامعهی مدینه:
1ـ رسول الله صلی الله علیه و سلم جامعهی مدینه را بر سه پایه بنا نهادند:
- بنای مسجد نبوی.
- برادری میان مهاجرین وانصار.
- و نوشتن صحیفه.
(61) وبای مدینه:
2ـ وبا در مدینهی منوره بسيار شايع بود، و اصحاب رسول الله صلی الله علیه و سلم نیز به آن دچار شدند، ولی به امر الله عزوجل، رسول الله صلی الله علیه و سلم مبتلا نشدند، و الله عزوجل آن را از رسولش دور گرداند.
3ـ وقتی رسول الله صلی الله علیه و سلم سختی و بیماری یاران خود را دیدند به درگاه الله عزوجل دعا کردند که وبا از مدینه ریشه کن شود.
4ـ رسول الله صلی الله علیه و سلم اینگونه دعا کردند: "یا الله مدینه را همچون مکه، بلکه بیشتر از آن، و در آن سلامتی قرار ده، و برای ما در صاع و مُد آن برکت بینداز".
هر صاع برابر با 4 مُدّ، وهر مُدّ تقریبا برابر با 750 گرم میباشد.
(62) ازدواج رسول الله صلی الله علیه و سلم با عایشه رضی الله عنها:
5ـ در شوال سال یکم هجری، رسول الله صلی الله علیه و سلم با عایشه رضی الله عنها ازدواج کردند، عایشه محبوبترین زنان رسول الله صلی الله علیه و سلم بود.
(63) تغيير نام يثرب:
6ـ رسول الله صلی الله علیه و سلم نام یثرب را به: طَابَه، مدینه و طَیْبَة تغییر دادند. رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "هماناالله عزوجل مدینه را طابه نام نهاد". (روایت مسلم)
7ـ همچنین رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمودند: "به من دستور داده شده به روستایی (بروم) که بر روستاهای دیگر غالب میشود، به آن یثرب میگویند، و آن مدینه است ...". (متفق علیه)
8ـ جابر بن سَمُرَة رضی الله عنه میگوید: "مدینه را یثرب مینامیدند، و رسول الله صلی الله علیه و سلم آن را طَیْبَة نامیدند". (روايت أبو داود طَيالِسي، وسند آن صحیح است)
(64) مشروعیت اذان:
9ـ اذان در سال اول هجرت مشروع گردید و همهی روایاتی که میگوید اذان قبل از هجرت در مکه یا در اسراء ومعراج مشروع گردیده است، ثابت نیست.
(65) اسلام آوردن عبد الله بن سَلَام رضی الله عنه:
9ـ عبد الله بن سلام یهودی رضی الله عنه در سال اول هجرت مسلمان شد. او از علمای یهود به شمار میرفت، و اسلام او حجتی بر یهود بود.
(66) خرید چاه رُومَه توسط عثمان رضی الله عنه:
10ـ وقتی مهاجرین به مدینه آمدند آب آنجا را نپسندیدند. و مردی از بنی غِفار چاهی به نام رُومَه داشت.
اين شخص، آب هر سطل را در مقابل یک مُدّ غذا میفروخت، رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمودند: "چه کسی چاه رومه را میخرد، که در مقابل آن، چاهی بهتر در بهشت داشته باشد". (روايت ترمذي، وسند آن حسن میباشد)
11ـ عثمان بن عفان رضی الله عنه با مال خودش آن را خرید و آن را رايگان در اختیار مسلمانان قرار داد.
(67) تکمیل تعداد رکعات نماز:
12ـ وقتی نمازهای پنجگانه در اسراء ومعراج فرض گردید، هر نماز دو رکعت بود مگر مغرب که 3 رکعتی بود. (روايت بخاري)
13ـ بعد از آن وحی نازل شد که دو رکعت به نمازهای ظهر، عصر، و عشا اضافه شود و هرکدام 4 رکعتی شدند. و اين حكم ثابت ماند.
14ـ بنی سلمه خواستند که محل سکونتشان را رها کنند. زیرا در اطراف مدینه و دور از مسجد نبوی بودند، و دوست داشتند به مسجد نبوی نزدیک باشند.
15ـ رسول الله صلی الله علیه و سلم نگران شدند که اطراف مدینه خالی شود، بدین سبب آنان را نهی کرده و فرمودند: "ای بنی سلمه در محل سکونتتان بمانید، قدمهایتان (كه به سوی مسجد بر میدارید) برایتان نوشته میشود". پس در جای خود ماندند. (متفق عليه)
(68) اجازهی جهاد:
16ـ وقتی رسول الله صلی الله علیه و سلم در مدینه مستقر شدند اجازهی جهاد داده شد. الله عزوجل این آیه را نازل فرمود: ﴿أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَٰتَلُونَ بِأَنَّهُم ظُلِمُواْ ...﴾[الحج: 39] یعنی: اجازۀ جهاد به کسانی که از طرف کفار، به آنها حمله میشود، داده شد. زيرا نسبت به آنها ظلم شده است.
17ـ غزوه به گروهی میگویند که برای جنگ خارج میشود و رسول الله صلی الله علیه و سلم با آنان حضور داشته باشند، چه در آن جنگ شرکت کنند و چه شرکت نکنند.
18ـ رسول الله صلی الله علیه و سلم در 21 غزوه شرکت کردند. اولین غزوه، غزوهی الأبواء بود که به وَدّان نامگذاری شد، و آخرین غزوهای که در آن شرکت کردند، غزوهی تبوک بود.
(69) سَرِيّه حمزه بن عبد المطلب رضی الله عنه:
19ـ اولین سَرِیّهای که رسول الله صلی الله علیه و سلم فرستادند، به فرماندهی حمزه بن عبد المطلب رضی الله عنه بود، و هدف از ارسال آن بستن راه يكی از قافلههای قریش بود.
سَرِیّه به لشكری گفته میشود که رسول الله صلی الله علیه و سلم در آن شرکت نکرده باشد.
(70) سَرِيّه عُبَيْدَة رضی الله عنه:
20ـ سپس رسول الله صلی الله علیه و سلم پسر عمویشان عُبَیْدة بن حارث بن عبد المطلب را به سَریهای فرستادند، که هدف آن نیز قافلهی قریش بود. و مبارزهای که بینشان رخ داد تنها پرتاب نیزه بود.
(71) سَرِيّه سَعْد بن أبي وَقّاص رضی الله عنه:
21ـ سپس رسول الله صلی الله علیه و سلم سعد بن أبی وقاص رضی الله عنه را به سریهای فرستادند تا قافلهای دیگر از قریش را به چنگ آورد، ولی قافله فرار کرد.
اولین مسلمانی که بعد از هجرت در مدینه وفات یافت، پیرمردی سالخورده به نام کلثوم بن الهِدْم رضی الله عنه بود.
منبع: مرواریدهای پنهان مختصری از سیرت رسول الله صلی الله علیه و سلم، تألیف: موسى بن راشد العازمی، ترجمه: عبد الله محمد أَرْمَکی.
|