تاریخ چاپ :

2024 Nov 21

www.islamage.com    

لینک  :  

عـنوان    :       

افرادی که از عذاب قبر نجات می ‌یابند

افرادی که از عذاب قبر نجات می ‌یابند


رسول الله صلی الله علیه و سلم از اعمالی خبر داده‌ اند که باعث نجات از عذاب قبر می ‌شوند. همچنین در برخی از نصوص شریعت آمده است که الله تعالی برخی از مردم را از عذاب قبر نجات می ‌دهد. برخی از آنان عبارتند از:


شهید

شهید کسی است که برای جهاد فی سبیل الله و با اخلاص به ‌سوی دشمن پیش رود و فرار نکند و آن‌گاه کشته شود.

از رسول الله صلی الله علیه و سلم پرسیدند: حال آن افرادی چگونه است که در قبرهایشان عذاب داده می ‌شوند، جز شهیدان؟ ایشان فرمود: "آزمایشی که در درخشش شمشیرها وجود دارد، کافی است"[1].

یعنی پایمردی و ثبات مجاهدی که در راه الله عزوجل جهاد می ‌کند و به هنگام شدّت نبرد، به عقب فرار نمی ‌کند، بیانگر عظمت ایمان در قلبش است و تا دم مرگ بر ایمانش ثابت قدم است، پس نیازی نیست که در قبرش مورد آزمایش و امتحان قرار گیرد یا از ایمانش به الله و تصدیقش به پیامبر از وی سوال شود.


کسی که در راه الله مرزبانی می ‌کند

کسی که در مرزهای اسلام، پاسداری می ‌کند تا از دشمنان اسلام جلوگیری نماید. بنابراین، مرزداران مجاهدی که به خاطر دفاع از اسلام، اهل و فرزندانشان را رها کرده‌اند، از فضیلت بالایی برخوردارند.


رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "پرونده ی عمل هر میتی مختومه می ‌گردد، جز کسی که در راه مرزداری در راه الله جان دهد، زیرا عملش تا روز قیامت رشد می‌ کند و از عذاب قبر نجات می ‌یابد"[2].

و نیز رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "پاسداری یک شبانه روز، از روزه داشتن آن روز و عبادت شب آن بهتر و بالاتر است، و اگر بمیرد، عملی که آن را انجام می ‌داد، برایش جریان می‌ یابد، و رزقش برای او ادامه می ‌یابد و از فتنه انگیزی در امان می‌ یابد"[3].


فردی که با بیماری شکم بمیرد

الله تعالی، بلاها را باعث کفاره ی گناهان و رفع درجات قرار داده است، برخی از این بلاها، بیماری درد و یا مرگی است که به سبب این بیماری‌ها باشد.


رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "هر کسی در اثر بیماری شکم بمیرد، در قبرش عذاب داده نمی ‌شود"[4].

بیماری شکم عبارت است از سرطان شکم، کبد و دیگر و... .

و نیز این حدیث رسول الله صلی الله علیه و سلم این مطلب را تایید می ‌کند که فرمود: "کسی که در اثر بیماری شکم بمیرد، شهید است"[5].


خواندن سوره ی ملک در هر شب

کل قرآن، مبارک است، ولی رسول الله صلی الله علیه و سلم فضیلت خواندن برخی سوره‌ها را به صورت ویژه بیان کرده است که از جمله ی آنها یکی سوره ی﴿تَبَٰرَكَ ٱلَّذِي بِيَدِهِ ٱلۡمُلۡكُ﴾ [الملک: 1] است؛ زیرا این سوره انسان را از عذاب قبر نجات می‌ دهد.


رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "سوره ی ملک، از عذاب قبر جلوگیری می ‌کند"[6].

ابن مسعود رضی الله عنه می فرماید: هر کس، در هر شب سوره س «تبارک الذی» را بخواند، این سوره از عذاب وی در قبر جلوگیری می ‌کند. ما در زمان رسول الله صلی الله علیه و سلم به این سوره، «مانعه» می ‌گفتیم. همانا در کتاب الله سوره‌ای است که هر کس آن را بخواند عمل زیاد و خوب انجام داده است"[7].


هر کسی که در قبر دفن شود، قبر به او می ‌چسبد

چنان که رسول الله صلی الله علیه و سلم در مورد سعد بن معاذ رضی الله عنه فرمود: "این کسی که عرش رحمان برایش به لرزه در آمد و دروازه‌‌های آسمان برایش گشوده شدند و هفتاد هزار فرشته در تشییع جنازه‌اش حضور یافتند، به سختی در آغوش قبر چسبیده شد و سپس از آن رهایی یافت"[8].


نور...

هر کس، اعمال نجات بخش از عذاب قبر را بر خود لازم بگیرد،

او خوشبخت بوده و از نعمت برخوردار خواهد شد.



[1]- سنن نسائی.

[2]- سنن ابوداود و ترمذی.

[3]- صحیح مسلم.

[4]- سنن ترمذی و نسائی با سند صحیح.

[5]- صحیح بخاری.

[6]- ابن مردویه با سند صحیح.

[7]- سنن نسائی با سند صحیح.

[8]- سنن نسائی با سند صحیح.