تاریخ چاپ :

2024 Sep 08

www.islamage.com    

لینک  :  

عـنوان    :       

سلطان سليمان دوم (1099 - 1102 هـ)

سلطان سلیمان دوم در سال 1052هـ به دنیا آمد و پس از خلع برادرش «محمد چهارم» در سال 1099هـ متولی حکومت شد؛ وی در آن هنگام چهل و چهار سال سن داشت.

ضعف و عقب افتادگی در دوران او ادامه پیدا کرد. بد خویی دشمنان در این دوران افزایش یافت، و بسیاری از شهرها و مناطق از زیر سیطره‌ی عثمانی‌ها بیرون آمد. اتریش بسیاری از شهرها، از جمله بلگراد را در سال 1099هـ به تصرف خود در آورد. به همین صورت ونیز و سواحل دالماسیا در قسمت شرقی دریای آدریاتیک، و برخی قسمت‌های یونان به اشغال دشمنان در آمدند. در این دوره شکست‌های پی در پی به حکومت عثمانی روی آورد.

ولایت صدر اعظم «مصطفی فرزند محمد کوبریللی»

خداوند مردی برای این دوره از خلافت عثمانی مقدر نمود، و او صدر اعظم «مصطفی بن محمد کوبریللی» بود که بر روش پدرش حرکت کرد. وی در هنگام گرفتن منصب صدر اعظم، با مشکلات متعددی مواجه بود.

مصطفی کوبریللی نخست اصلاح داخلی را شروع کرد، و مردم را از ظلم و ستم ینی چری‌ها نجات داد. وی به نصارا در استانبول اجازه داد، تا کلیساهای ویران شده‌ی خود را تعمیر کنند، و به آن‌ها نیکی ورزید. اما در برابر کسانی که قصد توسعه‌ی دین مسیحیت در همه‌ی مناطق امپراتوری را داشتند، شدیدا برخورد می‌نمود.

برخورد عادلانه‌ی با مسیحیان سبب شد، تا اهالی موره بر ونیزی‌های کاتولیک شورش کنند، و لشکر آن‌ها را از آنجا بیرون برانند. این امر به خاطر اجبار آنان بر مذهب کاتولیک بود. اهالی موره پس از بیرون راندن کاتولیک‌ها، با اختیار خویش بدون هیچ گونه تعرضی به دینشان، تحت حمایت دولت عثمانی در آمدند. و این شهادتی است از جانب نصارا بر عدالت و امنیت آنان در سایه‌ی اسلام.

خداوند متعال در این باره می‌فرماید:

{لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ} (ممتحنه / آیه‌ی 8)

یعنی: خداوند شما را از كسانی‌ كه‌ با شما در دین‌ نجنگيده‌ و شما را از ديارتان‌ بيرون‌ نكرده‌اند، باز نمی‌‌دارد كه‌ با آنان‌ نیکی‌ کنید، بی‌گمان خداوند نیکوکاران را دوست می‌دارد.

صدر اعظم «مصطفی کوبریللی» برای باز گرداندن اراضی تصرف شده، با لشکر خویش به سوی اتریش حرکت نمود و در سال 1101هـ بلگراد را باز پس گرفت. وی همچنین شورشی را که در صربستان به پا شده بود، خاموش نمود، و اقلیم ترانسلوانیا را نیز به زیر سیطره‌ی خویش باز گرداند.

اراده‌ی خداوند بر این شد، که صدر اعظم مصطفی کوبریللی به درجه‌ی شهادت نائل شود. وی در یک از نبردهای خویش علیه  اتریش در سال 1102هـ به شهادت رسید.

وفات سلطان سلیمان دوم

سلطان سلیمان دوم مردی با تقوا و پرهیزگار بود. وی بیشتر اوقاتش را در نماز می‌گذراند و از احوال رعیت خویش چندان آگاهی نداشت، و آن هم به خاطر اعتمادش بر صدر اعظم و اداره‌ی امور خارجی و دفاعی بود.

سلیمان، چهار سال بر دولت عثمانی حکومت کرد، وی در دو سال پایانی حکومتش بیمار شد، و سرانجام در 26 رمضان 1102هـ (23 ژوئن 1691م) در سن پنجاه سالگی دارفانی را وداع گفت. او در کنار جدش سلطان سلیمان اول به خاک سپرده شد. وی از همسرش خدیجه صاحب فرزندی نگردید، لذا امر حکومت پس از وی به برادرش «احمد دوم» رسید.

شناسنامه‌ی بیستمین خلیفه‌ی عثمانی

نام كامل

سلطان سليمان دوم فرزند ابراهيم اول بن احمد بن محمد سوم بن مراد سوم بن سليم دوم بن سليمان قانونی بن سليم اول بن بايزيد بن محمد فاتح بن مراد بن محمد بن بايزيد بن مراد بن اورخان بن عثمان بن ارطغرل

ترتیب در خلافت

بيستم

تاريخ ميلاد

1052هـ

دوران خلافت

(1099- 1102هـ/1687-1690م)

تاريخ وفات

1102هـ

خلیفه‌ی قبلی

سلطان محمد چهارم

خلیفه‌ی بعدی

سلطان احمد دوم

ترجمه و تحقیق: أبو أنس

سايت عصر اسلام

www.IslamAge.com


مصادر و مراجع:

* الدولة العثمانیة- تألیف: دکتر علی محمد صلابی.

* الدولة العثمانية في التاريخ الإسلامي الحديث - تألیف: اسماعيل احمد ياغى

* سایت ويكيبيديا، سایت قصة الإسلام، الموسوعة الحرة- سایت إسلام أون لاین . نت -  سایت المعرفه

* تاريخ الدولة العلية العثمانية - تألیف: محمد فریک بک

* التاريخ الاسلامى، العهد العثمانى، تألیف محمود شاکر، المکتب الإسلامی، الطبعة الثالثة، 1411هـ/1991م.