تاریخ چاپ :

2024 Nov 23

www.islamage.com    

لینک  :  

عـنوان    :       

اخطار در مورد بدعتگری

بسم الله الرحمن الرحیم


اخطار در مورد بدعتگری


الله متعال را به خاطر این دین مستقیم که به وسیله ی رسولش محمد صلی الله علیه وسلم فرستاده و گواهی بر کمال آن داده است: {الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ}[1] ترجمه: امروز دين شما را کامل کردم.


نبی صلی الله علیه وسلم وفات نکردند مگر پس از تکمیل این دین بزرگ، پس بعد از ایشان هیچ کسی حق ندارد برای تقرب جستن به الله متعال نوآوری کند و یا چیز جدیدی را به وجود آورد. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "قَدْ تَرَكْتُكُمْ عَلَى الْبَيْضَاءِ لَيْلُهَا كَنَهَارِهَا، لَا يَزِيغُ عَنْهَا بَعْدِي إِلَّا هَالِكٌ"[2] ترجمه: من بين شما چيزی باقی گذاشتم كه بقدری روشن و شفاف است كه شبش به روشنی روز است بعد از من كسی جز هلاک شده از آن گمراه نمی شود.


همچنین می فرمایند: "تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا: كِتَابَ اللهِ وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ"[3] ترجمه: در میان شما دو چیز به جا گذاشته ام که اگر از آن تبعیت کنید گمراه نمی شوید: کتاب الله و سنت نبی اش.


الله تبارک و تعالی می فرماید: {وَأَنَّ هَٰذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ}[4] ترجمه: و اين راه مستقيم من است پس از آن پيروی کنيد و از راههای – پراکنده – پيروی نکنيد که شما را از راه الله دور می کند، اين چيزی است که الله شما را به آن سفارش نموده، شايد پرهيزگار شويد.


پس این راه الله است که رسولش به آن دعوت دادند و تمام اموری را که باعث تقرب مسلمان به الله عزوجل می شود را به طور تمام و کمال بیان نمودند و همچنین از چیزهایی که به دین و دنیای مسلمان ضرر می رساند، هشدار دادند. ایشان در این میان هیچ امری را ترک نکردند. بنابراین ما راهی جز تبعیت از ایشان و ترک بدعت و نوآوری نداریم؛ زیرا تمام خیر و نیکی در تبعیت است و تمام شر و بدی در بدعت.


الله تبارک و تعالی به چیزی جز آنچه که مشروع نموده راضی نمی شود، پس هیچ کس حق ندارد عبادت هایی را به جای الله سبحانه و تعالی مشروعیت دهد و بگوید که این از دین است: {أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّـهُ}[5] ترجمه: آيا آنان معبودانی دارند که بدون اجازه ی الله آيينی برای آنها مقرر داشته اند؟!


پس تبعیت و ترک بدعت بر ما واجب است. عبدالله بن مسعود رضی الله عنه می فرماید: "اتبعوا ولا تبتدعوا فقد كفيتم"[6] ترجمه: تبعیت کنید و نوآوری نکنید، به راستی که بی نیاز شده اید.


بنابراین هرکس رضایت و خشنودی الله متعال و بهشت را می خواهد پس باید از این دین پیروی کند که تمام خیر و نیکی در آن وجود دارد و از هر بدعتی و نوآوریی بی نیاز است. شیطان های انس و جن به دنبال ابداع و نوآوری در این دین هستند و گمان می کنند که این ها باعث تقرب به الله عزوجل می شود و به از آن پیروی کرده و بر آن حریص هستند، همچنین دیگران را نیز به سویش فرا می خوانند. این امری که از گذشته تا امروز مستمر بوده که ابتلا و آزمایشی است از سوی الله جل شأنه: {وَلَوْ شَاءَ اللَّـهُ مَا فَعَلُوهُ ۖ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ}[7] ترجمه: و اگر الله می خواست، چنين نمی کردند، پس آنها را با تهمت هايشان واگذار.


بدعت باعث دوری از الله و سنت باعث تقرب به او می شود. بدعت، خشم الله متعال را به دنبال دارد؛ اما سنت، رضایت و خشنودی اش را؛ زیرا الله جل وعلا می فرماید: {وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا}[8] ترجمه: و پسندیدم که اسلام، دین تان باشد.


بدعتگر گمام می کند که او بر حق و راستی است، به همین دلیل تعداد کمی از آن ها از کارشان توبه می کنند؛ زیرا به گمان خودش کارش درست است، پس او از گناهکار بدتر است؛ زیرا گناهکار می داند که کارش نادرست است و از الله متعال و مردم شرم می کند و باعث می شود که توبه کند. درحالی که بدعتگر گمان می کند کارش درست است و بر راه راست قدم گذاشته، بنابراین توبه نمی کند.


از جمله مفاسد بدعت، چیزی است که در حدیث آمده است: "ما أحدث قوم بدعة إلا رُفع من السنة مثلها"[9] ترجمه: هیچ قومی، بدعتی را به وجود نیاوردند مگر اینکه سنتی از میان برداشته می شود.


بنابراین سنت و بدعت یک جا جمع نمی شوند مگر اینکه یکی دیگری را از بین می برد. سنت، بدعت را می راند و بدعت، سنت را. پس هرکس خواستار اجر و پاداش و نجات است از آنچه که الله سبحانه و تعالی مشروع نموده پیروی کند و به چیزهایی که مردم، بدون دلیل و برهان می گویند توجهی نکند. اگر کسی به تو گفت: این کار را انجام بده که برایت ثواب دارد. به او بگو: دلیلش را به من بده. پس اگر دلیل آورد آن را می پذیریم و اگر دلیلی نداشت پس او گمراه است.


ما باید هوشیار و بیدار باشیم به ویژه در این زمانه که بدعت های زیادی به خاطر جهل و ناآگاهی مردم در حال گسترش هستند و مردم به خاطر رغبتی که برای انجام اعمال نیک و خیر دارند و دوستدار اجر و ثواب هستند آن ها را انجام می دهند.


بدعتگران زهرشان را از طریق وسایل پیشرفته مانند: اینترنت، تلفن همراه، سایت ها و رسانه های ماهواره ای و ... بر مردم می ریزند و این اعمال شر را میان شان پخش می کنند؛ پیام هایی می فرستند که: این را انجام دهید، این روزه را بگیرید، اینگونه صلوات بفرستید. و برای انجام آن ها تشویق می کنند و می گویند: هرکس این را انجام دهد چنین ثوابی دارد و هرکس این را ترک کند این مجازات را دارد... و تعدادی وعده و وعید را سرهم کرده و در میان مردم پخش می کنند. پس از چنین افرادی برحذر باشید و هیچ نوع عبادت یا فعلی که ادعای ثوابش را دارند از آن ها نپذیرید مگر با دلیلی از کتاب و سنت.

 

ترجمه شده همراه با تصرف

ام احمد

http://www.alfawzan.af.org.sa

 

 

 



[1] مائده:3

[2] روایت ابن ماجه. آلبانی آن را صحیح دانسته است.

[3] روایت مالک. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" صحیح دانسته است.

[4] انعام:153

[5] شوری:21

[6] معجم کبیر، تألیف طبرانی.

[7] انعام:137

[8] مائده:3

[9] روایت احمد. حافظ در "الفتح"  گفته است: سندش جید – خوب – است.