|
تاریخ چاپ : |
2024 Nov 23 |
www.islamage.com |
لینک : |
عـنوان : |
دودی که در آخرالزمان پیدا میشود |
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی رسول الله و علی آله و اصحابه الی یوم الدین و اما بعد:
یکی دیگر از نشانه های کبرای قیامت، طلوع دودی است که در آخرالزمان پیدا میشود.
خداوند تعالی میفرماید: « فَارْتَقِبْ يَوْمَ تَأْتِي السَّمَاء بِدُخَانٍ مُّبِينٍ * يَغْشَى النَّاسَ هَذَا عَذَابٌ أَلِيمٌ* رَبَّنَا اكْشِفْ عَنَّا الْعَذَابَ إِنَّا مُؤْمِنُونَ* أَنَّى لَهُمُ الذِّكْرَى وَقَدْ جَاءهُمْ رَسُولٌ مُّبِينٌ* ثُمَّ تَوَلَّوْا عَنْهُ وَقَالُوا مُعَلَّمٌ مَّجْنُونٌ * ثُمَّ تَوَلَّوْا عَنْهُ وَقَالُوا مُعَلَّمٌ مَّجْنُونٌ * إِنَّا كَاشِفُو الْعَذَابِ قَلِيلًا إِنَّكُمْ عَائِدُونَ * يَوْمَ نَبْطِشُ الْبَطْشَةَ الْكُبْرَى إِنَّا مُنتَقِمُونَ » (الدخان / 10-16) «منتظر روزی باش که آسمان دود آشکاری را پدیدار میکند * دودی که تمام مردم را فرا میگیرد این همان عذاب دردناک عظیم است * مردم رود به خدا میکند: پروردگار عذاب را از ما برطرف گردان، ما ایمان آوردهایم * چگونه بیدار و این ادعا برایشان فایدهای دارد در حالی که قبل از این پیغمبری بیانگر به پیش آنان آمده بود * سپس از او رویگردان شدند و گفتند: او دیوانهای تعلیم دیده است * اگر مدت اندکی عذاب را از شما دور سازیم، قطعاً شما به اعمالتان برخواهید گشت * روزی سخت بر آنان میتازیم و آنها را به مجازات میرسانیم».
امام بخاری از ابن مسعود نقل فرموده که ایشان این آیه را به آن زجری که قریش از شدت گرسنگی به علت دعای پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم علیه آنها، تحمل میکردند تفسیر نموده است، قریش از شدت گرسنگی احساس میکردند بین زمین و آسمان را دود فراگرفته است. این تفسیر از هیچ کدام از صحابه به جز ایشان روایت نشده است و تفسیر بسیار غریبی است و به همین علت، بعضی از علمای متأخر این چنین پاسخ دادهاند: تناقض این تفسیر با احادیث صحیح وارده شده مانند حدیث ابیسرحه حذیفه بن اسید که از رسول خدا صلی الله علیه وسلم نقل کرده که فرموده است: قیامت فرانمیرسد تا اینکه ده علامت را ببینید و دجال و دخان و دابه را ذکر نموده است و حدیث ابوهریره رضی الله عنه که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرموده است. «قبل از شش حادثه به اعمال نیک مبادرت ورزید» و این سه مورد را ذکر نموده است. این دو حدیث در صحیح مسلم از پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم به اثبات رسیده است و طبیعی است که روایت مستقیم از پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم بر آنچه از یک صحابی نقل شود، مقدم است. همچنین ظاهر قرآن بر وجود دودی دلالت میکند که همه مردم را فرامیگیرد. پس چگونه میتوان بر اساس قول ابن مسعود آن را به خیالی تفسیر کرد که قریش از شدت گرسنگی آن را تصور میکردهاند.
خداوند میفرماید: [بِدُخَانٍ مُبِينٍ] یعنی دودی آشکار و روشن نه خیالی از شدت گرسنگی، و در آیات آمده که مردم دعا میکنند «خداوندا! این عذاب را از ما دور ساز که ما ایمان آوردهایم» و از خدا میخواهند که این عذاب و سختی را از آنها دور سازد. چون به وعدههای خدا در امور غیبی ایمان آورده و یقین حاصل نمودهاند و این خود دلیلی است بر اینکه این حادثه قبل از فرارسیدن قیامت رخ خواهد داد؛ زیرا توبه تائبین پذیرفته میشود» والله اعلم.
اکنون حدیث ابن مسعود آورده میشود. بخاری از مسروق روایت میکند: مردی در یکی از شبها میگفت: در روز قیامت دودی برپا خواهد شد که گوش و چشم منافقین را پر خواهد نمود و به مؤمن همچون زکامی خواهد رسید، ما که ترسیده بودیم نزد ابن مسعود آمده که از او بپرسیم، او که تکیه داده بود با خشم بلند شد و گفت: ای مردم، هر کس چیزی را میداند بگوید و اگر نمیداند بگوید: «الله اعلم»، انسان دانا اگر چیزی را نمیداند میگوید «الله اعلم». خداوند به پیامبرش چنین فرموده است: «قُلْ مَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُتَكَلِّفِينَ »(ص / 86) «ای پیغمبر! بگو: از شما در مقابل [تبلیغ قرآن و رساندن دین خدا] هیچ پاداشی نمیطلبم و از زمره مدعیانی که بدون دانش و علم سخن میگویند نیستم».
قریش در اسلام آوردن سستی به خرج دادند، رسول خدا صلی الله علیه وسلم بر آنها دعا کرد: «خداوندا! مرا با هفت سال همچون هفت سال یوسف یاری ده» آنان به آنچنان قحطی و خشکسالی دچار شدند که مجبور به خوردن گوشت مردار و استخوان گشتند و گاهی از شدت گرسنگی، تصور میکردند که بین زمین و آسمان را دود فراگرفته است. ابوسفیان نزد رسول خدا صلی الله علیه وسلم آمد و گفت: ای محمد صلی الله علیه وسلم ! آمدهای که خویشاوندان را به هم پیوند داده و صلهرحم کنی. در حالی که قومت هلاک شدهاند، برایمان دعا کن. سپس این آیه را خواند: « فَارْتَقِبْ يَوْمَ تَأْتِي السَّمَاء بِدُخَانٍ مُّبِينٍ * يَغْشَى النَّاسَ هَذَا عَذَابٌ أَلِيمٌ* رَبَّنَا اكْشِفْ عَنَّا الْعَذَابَ إِنَّا مُؤْمِنُونَ* أَنَّى لَهُمُ الذِّكْرَى وَقَدْ جَاءهُمْ رَسُولٌ مُّبِينٌ* ثُمَّ تَوَلَّوْا عَنْهُ وَقَالُوا مُعَلَّمٌ مَّجْنُونٌ * ثُمَّ تَوَلَّوْا عَنْهُ وَقَالُوا مُعَلَّمٌ مَّجْنُونٌ * إِنَّا كَاشِفُو الْعَذَابِ قَلِيلًا إِنَّكُمْ عَائِدُونَ» (الدخان / 10-15) «منتظر روزی باش که آسمان دود آشکاری را پدیدار میکند * دودی که تمام مردم را فرامیگیرد این همان عذاب دردناک عظیم است * مردم رو به خدا میکنند: پروردگارا عذاب را از ما برطرف گردان، ما ایمان آوردهایم * چگونه بیداری و این ادعا برایشان فایدهای دارد در حالی که قبل از این پیغمبری بیانگر به پیش آنان آمده بود * سپس از او رویگردان شدند و گفتند او دیوانهای تعلیم دیده است * اگر مدت اندکی عذاب را از شما دور سازیم، قطعاً شما به اعمالتان برخواهید گشت». خداوند در جواب فرمود: «لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاؤُونَ خَالِدِينَ كَانَ عَلَى رَبِّكَ وَعْدًا مَسْؤُولًا »(الفرقان / 16) «روزی سخت بر آنها میتازیم و آنها را به مجازات میرسانیم».
این مسئله مربوط به جنگ بدر است و فرمود: «قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا» (الفرقان/77 ) بگو: «اگر دعاى شما نباشد، پروردگارم هيچ اعتنايى به شما نمىكند. در حقيقت شما به تكذيب پرداختهايد و به زودى [عذاب بر شما] لازم خواهد شد.»
این نیز مربوط به جنگ بدر است و فرمود: «الم*غُلِبَتِ الرُّومُ*فِي أَدْنَى الْأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ*فِي بِضْعِ سِنِينَ لِلَّهِ الْأَمْرُ مِن قَبْلُ وَمِن بَعْدُ وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ» (الروم / 1-4) «الم. روميان شكست خوردند، در نزديكترين سرزمين، و آنها بعد از شکستشان پیروز خواهند شد در مدت چند سال کوتاهی، [فرجامِ] كار در گذشته و آينده از آنِ خداست ...». پیروزی رم نیز گذشته است که هر چهار مسئله تمام شده است.( این روایت در بخاری و مسلم تکرار شده است و در روایتی از مسلم : «حادثه قمر، دخان، روم، لزام» همگی گذشته است. امام بخاری با الفاظ متعدد از طرف کثیری این اثر را روایت کرده است و الله تعالی اعلم. ) سخنان آن مرد که این دود مربوط به روز قیامت است صحیح نبوده و علت خشم ابن مسعود نیز همین بوده است، بلکه به دلالت احادیث گذشته این دود قبل از روز قیامت به عنوان نشانهای از نشانههای آن خواهد رسید والله اعلم الصواب.
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین. وآخر دعوانا أن الحمدلله رب العالیمن.
سایت عصر اسلام |